2013. május 31., péntek

Indra Devi

Mivel nagymamám orosz volt és nő, de nem jógázott gyakorlatban, csak az élet jógáztatta, így Indra Dévit választottam, aki ilyen szépen mosolyog ránk!


Indra Devi és nyugati ember jógagyakorlása

 http://www.thesecretsofyoga.com/images/IntraDevi.jpg


 (oroszul: Евгения Васильевна Петерсон (Индра Деви)
 Korai tanítványa volt Sri Tirumalai Krishnamacharyanak, maga is híres jógatanár lett. Rigában született, és játszott néhány hindu filmben.
Indra Devi nemcsak az első elismert nyugati jógini volt, hanem segített a jóga tanításait érthetőbbé tanni a nyugati ember számára is. I.e. 2500 évvel ezelőtti ábrákon már ábrázolták a férfi jógit és tanítványát, és a XX. századig férfiak gyakorolták a jógát. Indra Devi törte át az évezredes határt.

született:

1899.május 12-én
Rigában (Oroszország)
meghalt:
2002 . április 25-én 102 éves korában
Buenos Airesben ( Argentína)
eredeti neve:
Eugenia Peterson


mestere volt:
házasságai:
Jan Strakaty (1930-1946)
Siegrid Knauer (1953-1977)

Korai évek
 Rigában született Vaszilij Peterson, a Svéd Bank igazgatója és Alexandra Labunszkaja, egy orosz nemeshölgy lányaként. Édesanyja színésznő volt, művészneve: Labunszkaja. Eugénia is színészképző iskolába járt Moszkvában. 1917-ben mamájával a bolsevik uralom elől először Litvániába, majd Lengyelországba végül Berlinbe menekültek . Berlinben telepedtek le, képzett színésznő és táncos levén, egy társulattal bejárta Európát. 1926-ban egy holland filozófiai kongresszuson hallott először  a híres jóga mesterről, költő-filozófusról  Jiddu Krishnamurtiról, később úgy mesélte, ez a konferencia megváltoztatta az életét.
India

http://www.amazingwomeninhistory.com/wp-content/uploads/2012/10/indra-devi-mother-of-western-yoga1.png

India szelleme 15 éves korában bűvölte el: Rabindranath Tagore, költő- filozófus műveit elvarázsolták. Ekkor találkozott Ramacharaka jóga útmutatásaival. “Fourteen Lessons in Yogi Philosophy and Oriental Occultism” írta: Yogi Ramacharaka née William Walker Atkinson (1862-1932).Ramacharaka amerikai ügyvéd volt, aki elhagyva pályáját, csatlakozott a New Thought mozgalomhoz.
Eugénia 1927-ben elhajózott Indiába és felvette a Devi színész nevet, mert olyan hindusan hangzott és utalt a szó eredetére, ami istent, istenit jelent. Indiai filmekben játszott. 1930-ban feleségül ment Jan Strakaty-hoz, aki csehszlovák kereskedelmi diplomata volt Bombayban.
Férje révén nagy társadalmi életet éltek, megismerkedett olyan jelentős indiai személyekkel, mint  Mahatma Gandhi, Rabindranath Tagore and Jawaharlal Nehru. Színes és mozgalmas életet éltek, ami egy idő után megterhelte Indra szervezetét, mellkas fájdalmai voltak. 4 éves hasztalan kezelés után, egy jógagyakorló barátja hatására kezdett jógázni.
A híres jóga guru Sri Tirumalai Krishnamacharya először nem fogadta, mert nyugati volt és nő.  Maharadzsa of Mysore beszélt az érdekében, és 1938-ban ő lett az első külföldi nő jógatanítvány. Krishnamacharya összes próbájának eleget tett: a szigorú fegyelmezésnek, a hosszú órákig tartó gyakorlásnak, az étkezési előírásoknak. Pont annyi szabálynak megfelelt, mint férfi társai. Néhány gyakorló társa később híres tanár lett:  K. Pattabi Jois és B.K.S. Iyengar. Szívbetegségéből is teljesen felépült.
Férjét áthelyezték Kínába, így el kellett hagyniuk Indiát. Indra olyan jó tanítvány volt, hogy  Krishnamacharya megkérte, hogy tanítsa is a jógát. Ő volt az első nyugati, aki Indiában és Kínában jógát oktatott.

Kína
1939-ben, Sanghajban nyitott iskolát  Chiang Kai-shek, a nacionalista vezető feleségénél, aki maga is jóga rajongó volt. Sok amerikai és orosz tanítványa volt. Egyre többen hívták őt Matadzsinak, ami anyát jelent. Indra Devi jógaórákat adott, az árvákat ingyen tanította.
USA
 A háború után visszatért Indiába, ahol kiadta első könyvét: “Yoga, the Art of Reaching Health and Happiness „ Ez volt az első jógakönyv, amit nyugati ember írt..Indra Devi férje váratlan halála miatt elhatározta, hogy megváltoztatja életét. 8 év tanítási tapasztalattal, 1947-ben elismert jógatanárként az USA-ba költözött. Hollywood-ban nyitott jóga stúdiót 1 év múlva. Indra Devi fokozatosan kifejlesztette a nyugati ember jógáját, az ászanák sorát a fehér ember számára követhetőbbé tette, átgondolta a légzés technikákat és az étrendet. Miközben módszereiben Indra Devi mindig nagy erővel tartotta magát a klasszikus Patandzsali  jóga tanításokhoz . Gloria Swanson, Yehudi Menuhin, Pandit Nehru, Ben Gurion, Roman Navarro, Jennifer Jones, Robert Ryan, Greta Garbo és  Marilyn Monroe a tanítványai voltak. Megismerkedett Elisabeth Ardenneel, aki elismert kozmetikusként beépítette spa programjaiba a jógát. Két újabb könyvet írt a “Forever Young, Forever Healthy” és a “Renew Your Life by Practicing Yoga” hamar bestseller lett. 29 országban árulták, 10 nyelvre fordították a könyveket.
1953-ban Indra újra megházasodott, Siegfried Knauer, egy jól ismert orvos felesége lett. Az 1950-es években megkapta az amerikai állampolgárságot, új útlevelében már az Indra Devi név állt. Dr. Knauer vett neki egy 24 szobás birtokot Tecate-ben, mexikóban, ahol jógaiskolát hozott létre. A médiákban is el kezdett szerepelni,a rádióban és a tévében is beszélt a jóga jótékony hatásairól és kiadott még néhány könyvet. 1960-ban a Szovjetúnióba ment, és próbálta meggyőzni a kormányt, hogy a jóga gyakorolható legyen.

Los Angeles és Mexikó

1960- 70-es években, Indra Devi sokszor tanított Los Angelesben és Mexikóban,  Bhagawan Sri Sathya Sai Baba közelében. 1966-tól Sathya Sai Baba követője lett, és jógáját Sai jógának kezdte hívni. Los Angelesi útjai alkalmával Bengaluru and Puttaparthi nagy tisztelői lettek.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhII-JJxiLTrhX-Y-Qm3o3VnmOrDsPkE2j5jFS-UGMIV9xtNSECneYMnl8u7WEhpppUHJsV2HzYLy34CumO_Pz1NcmWtTfM9v89CsCog9llxZ1gX7AD2ag5E_xI_JwNmN2EYAV5AIGNLH9B/s1600/11910.jpg

Utazott, tanított: angolul, oroszul,spanyolul, franciául és németül.

Utolsó évek, halála

1982-ben  Argentínába költözött, utazgatásai közben annyira megszerette ezt az országot. 1987-ben a Nemzetközi Jóga Szövetség tiszteletbeli elnökévé választották (International Yoga Federation) és a Latinamerikai Jóga Szövetség elnöke is volt, Swami Maitreyananda vezetése alatt Montevideoban, Uruguayban .
1988-ban alapította az Indra Devi Alapítványt, ami mai napig fennáll.1989-ben, az első nemzetközi konferenciát Oroszországban tartották, Indra Devi, B.K.S. Iyengar és Guru Bhajan vezetésével.
1999-ben több mint 3000 ember vett részt szülinapi partiján.
 Buenos Aires-ben halt meg. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUpIuxa3CZ8h9ODQw26cj0XCCtLi5P6K3jCTM4nuDyYhPc28DpXNhnGU0SebsHAY54tHdajfCy8MpsNDuWUEk7Y0hFFkJK8hdOEK8J74Y7rdZdYpHAdMlQeohpYrEhOoXDbu1g6G7D3Kxc/s400/indra.jpg


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése