2013. szeptember 4., szerda

Willis-kör

Yoga Evri Morning
Migrén
Visszatérő, lüktető fejfájás, amit gyakran hányinger vagy hányás kísér.
A fájdalom a koponya elülső, hátsó vagy két oldalán is jelentkezhet.
Az alábbi tünetek előzhetik meg: fényérzékenység, részleges látáskárosodás vagy vakság, ajkak zsibbadása.
B.K.S Iyengar a következő gyakorlatsort javasolja a migrén megelőzésére:
Arhó mukha vírászana
Adhó mukha szvasztikászana
Szétu bandha szarvangászana
Dzsanu sírsászana
Pascsimótta
Praszarita padottászana
Uttanászana
Halászana
Dzsanu sírsászana
Pascsimótta
Szupta battha kónászana
Szupta vírászana
Szétu banha szarvangászana
Adhó mukha víraszana
Víparita karaní
Savászana
Uddzsáji
Vilóma 2

Az agyat és az agytörzset a belső fejverőerek (arteria carotis interna) és a gerinc menti verőerek (arteria vertebralis) látják el artériás vérrel. A nagy artériás törzsek a koponyába belépés után az agyalapon összekötő ágak közvetítésével egy artériás anasztomózis gyűrűt alakítanak ki: Willis-féle circulus arteriosus. Ebből erednek a különböző területeket ellátó nagyobb ágak. Az agykérget ellátó nagyobb artériák között még vannak összeköttetések, de az agy állományába belépő ágak már végartériák. Az agy vénás vérét a belső és felszíni vénák és a vénás öblök (sinus durae matris) gyűjtik össze. Ezekből a vér a belső nyaki visszereken vezetődik el.


http://m.cdn.blog.hu/cu/curiocity/image/willis.jpg
Mágneses rezonancia vizsgálat alapján kiderítették, hogy az erős migréntől, kivált migrénaurától szenvedő páciensek esetén lényegesen nagyobb arányban található veleszületett eltérés az ún. Willis-körben, migréntől sosem szenvedő embertársaikhoz képest. A Willis kör (melyet felfedezőjéről, egy XVII. században élt angol orvosról neveztek el) az agy vérellátását biztosító érhálózat kapcsolódási pontjain található és célja az agyi véráramlás egyenletességének biztosítása.
A baloldali képen a szabályos Willis kör, míg a jobboldalin egy migréntől súlyosan szenvedő páciensé látható. A vörös nyilak jelzik a hiányzó elülső és a két hátsó vértovábbító artériát, amelyek az agyi véráramlás egyenetlenségéhez vezetnek. Ezek az eltérések ráadásul leggyakrabban a hátsó agylebenyen jelennek meg, éppen ott, ahol a látóközpont is elhelyezkedik. Mindez segít megmagyarázni, miért panaszkodnak a migrénes páciensek gyakran látászavarokra.
 Az akut agyi érkatasztrófa, a köznyelvben gutaütés, angolul stroke, az agy vérellátási zavara következtében létrejövő működészavar. A reggeli-délelőtti órákban alakul ki, az esetek többségében a következő fenyegető tünetei és előjelei lehetnek, együtt is előfordulhatnak:
  • átmeneti látásvesztés az egyik szemen
  • kettős látás, látótérkiesés
  • beszédmegértési zavarok
  • szóformálási nehézségek
  • zavartság, szédülés, fejfájás
  • hirtelen fellépő eszméletvesztés
Volt egy kedves barátom, kezdődő agydaganata sztrókot okozott. Szomorú volt látni a fenn elsorolt összes tünetet egy 40 éves emberen. Átmenetileg javult az állapota, majd a növekvő daganat csendes halálát okozta. Nem csak az egészségtelen életmódja: nem mozgás, dögevés rendszertelenül, hanem a szokásos magyarországi művészélet lelkileg roncsoló tünetei jelentkeztek nála. Szívszorongató volt érzékelni, hogy eldöntötte, hogy feladja. Vagy újrakezdi?
Paca rendszeresen jógázik, bár a fordított testhelyzetek segítséggel mennek neki. Remélem az agyi vérellátása egészséges a gyakori testmozgástól, és kedvenc ászanája az Upavistha kónászana is jól karbantartja testét.

"A szamszkára egész örömskálájának élvezete- mint például a gazdagság vagy egyéb gyönyörök- olyan, mintha mérgezett ételt ennétek, mintha penge éléről nyalnátok le a mézet, olyan , mint egy ékkő a csörgőkígyó fején: egy érintés csupán, és máris semmivé lettetek." Sabkar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése